Προϊόντα


Χρήσεις του ασβέστη

Η πολυχρηστικότητα του ασβέστη τον καθιστά σε μια από τις πιο διαδεδομένες χημικές ενώσεις από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι τόσο διαδεδομένο υλικό αφού χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή διαφόρων ονομαστών έργων της αρχαιότητας όπως των πυραμίδων της Αιγύπτου, του Σινικού τοίχου, του παλατιού της Κνωσού, του ναού του Απόλλωνα και πολλών άλλων.

Ευρέως όμως χρησιμοποιήθηκε την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα στην εποχή του Βυζαντίου. Συναντάτε ακόμα στον μεσαίωνα και αλλά κυρίως χρησιμοποιείται από την περίοδο της Αναγέννησης και μετά όπου κατασκευές με ασβεστοκονιάματα σώζονται ακόμη και σήμερα.

Σήμερα τον συναντάμε ιδιαιτέρως στις ακόλουθες εφαρμογές:

Χαλυβουργεία

Χρησιμοποιείται ευρέως ως ρευστοποιητής στον καθαρισμό αποβλήτων (αποθείωση – απομάκρυνση φωσφόρου, διοξειδίου του πυριτίου) κατά τις φάσεις μετατροπής του μεταλλεύματος σε χυτοσίδηρο.

Οικοδομική βιομηχανία

Ίσως το πιο αρχαίο και αναντικατάστατο υλικό στην δόμηση εξαιτίας των καταπληκτικών ιδιοτήτων του (λευκότητα – πλαστικότητα – αντοχή σε δόνηση, εφελκυσμό, σκουριά, υγρασία, φωτιά κλπ). Χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια της δόμησης κυρίως ως πρόσθετο υλικό για κτίσιμο και επίχρισμα. Στην οικοδομική βιομηχανία είναι απαραίτητο ως πρόσθετο στην κατασκευή κονιαμάτων ξηράς και υγρής μορφής αλλά και ως επιπρόσθετο στην κατασκευή χρωμάτων – βερνικιών – αρμόστοκων – μονωτικών και κόλλες πλακιδίων.

Χρήσεις σε ασβεστοπολτό, κατασκευή κονιαμάτων, κόλλες πλακιδίων, αρμόστοκους, χρώματα.

Οδοποιία

Χρησιμοποιείται σε μορφή υδράσβεστου ως βελτιωτικό συνεκτικότητας κατά την παραγωγή της ασφάλτου αυξάνοντας την διάρκεια ζωής της. Επίσης ως υλικό εδαφοβελτίωσης κατά την κατασκευή δρόμων και αεροδιάδρομων – σιδηρόδρομων σταθεροποιώντας το υπόστρωμα (έδαφος) για αντοχή στην κυκλοφορία βαρέων οχημάτων (φορτηγά – αεροπλάνα - τρένα) εξασφαλίζοντας την μακροβιότητα τους.

Γεωργία εδαφοβελτίωση

Στην γεωργία χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία ως εδαφοβελτιωτικό υλικό αντιμετώπισης κυρίως της αυξημένης οξύτητας των εδαφών διορθώνοντας έτσι τις φυσικές και χημικές ιδιότητες τους αυξάνοντας την βιολογική γονιμότητα τους συντελώντας στην αυξημένη παραγωγικότητα για όλα τα είδη καλλιεργειών.

Υγειονοποίηση λυμάτων

Είναι το καταλληλότερο υλικό για την ξήρανση και παστερίωση της λυματολάσπης. Λόγω των ιδιοτήτων του δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα, εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές και τα οξέα και απομακρύνει βακτηρίδια-παράσιτα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επεξεργασία νερού

Ο ασβέστης είναι ποσοτικά περισσότερο χρησιμοποιούμενο χημικό μέσο στην επεξεργασία του νερού βοηθώντας στον καθαρισμό του από βακτήρια, στην αποσκλήρυνση του, στην αφαίρεση της θολότητας και στην εξουδετέρωση της οξύτητας του.

Επεξεργασία αλουμινίου

Βασικό υλικό στην επεξεργασία του αλουμινίου χρησιμοποιείται σε όλες τις φάσεις μετατροπής του μεταλλεύματος σε οξείδιο του αργιλίου.

Επεξεργασία αποβλήτων-καυσαερίων

Ο ασβέστης σε όλες του τις μορφές είναι παγκοσμίως το βασικό χημικό συστατικό για την επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων με αναρίθμητες εφαρμογές κυρίως σε: βιολογικούς καθαρισμούς – επίλυση ιλύος - απολυμάνσεις – απεντομώσεις, καύση νοσοκομειακών αποβλήτων – καθίζηση ατμοσφαιρικών ρύπων κλπ.

Χημική βιομηχανία

Ο ασβέστης είναι ένα σημαντικό και με άπειρες χρήσεις υλικό για την χημική βιομηχανία. Ενδεικτικά αναφέρονται προϊόντα όπως: σόδα – καθαριστικά – λευκαντικά – γλυκερίνη – ακετυλένιο – ελαστικά – πλαστικά κλπ.

Βιομηχανία τροφίμων

Χρησιμοποιείται ευρέως και σε διάφορες μορφές στην Παρασκευή μεγάλης γκάμας της διατροφικής βιομηχανίας. Μεγάλες ποσότητες στην κατεργασία της ζάχαρης αλλά και σε άλλες κατηγορίες όπως: γαλακτοβιομηχανία – ιχθυοτροφεία – αρτοβιομηχανία (baking powder), ποτοποιία (αναψυκτικά) καθώς και στην κονσερβοποίηση τροφίμων – φρούτων – λαχανικών.

Φαρμακοβιομηχανία

Λειτουργεί ως απρόσμικτο στον εμπλουτισμό διαφόρων φαρμάκων και χαπιών (ασπιρίνη), θεραπείας διαφόρων παθήσεων (οστεοπόρωση), όπως επίσης σε όλα τα διατροφικά συμπληρώματα ασβεστίου από την βρεφική ηλικία. Γνωστή και η χρήση του από διατροφικά συμπληρώματα σε αθλητές – εγκυμονούσες.

Ορυχεία

Χρησιμοποιείται κυρίως στην βιομηχανία αλουμινίου σχεδόν σε όλες τις φάσεις της μετατροπής του μεταλλεύματος σε οξείδιο του αργιλίου. Επίσης και στην κατεργασία άλλων μεταλλευμάτων όπως: χρυσός – χαλκός – μαγνήσιο –
ψευδάργυρο – μόλυβδο – νικέλιο – ουράνιο.

Επεξεργασία πετροβάμβακα

Αναγκαίος ο εμπλουτισμός των ινών πετροβάμβακα με ασβέστιο

Κτηνοτροφία

Χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνοτροφία κυρίως για την Παρασκευή ζωοτροφών αλλά και για απολύμανση σε χώρους διαβίωσης των ζώων (βοοειδή – πουλερικά – ιχθυοτροφεία).

Βυρσοδεψία

Αναγκαίο υλικό κατά την αρχική επεξεργασία του δέρματος των ζώων.

Χαρτοβιομηχανία

Το συναντάμε σε διάφορα στάδια παραγωγής στην βιομηχανία χαρτιού κυρίως λόγω των απολυμαντικών ιδιοτήτων του και της λευκότητας του.

Κεραμοποιία

Η ανάμειξη με διάφορα υλικά είναι απαραίτητη στην παραγωγή κεραμικών προϊόντων.

Υαλουργεία

Η ανάμειξη με διάφορα υλικά είναι απαραίτητη στην παραγωγή γυαλιού.